Ademhalen is het belangrijkste van het leven! Normaliter kan een gezond mens enkele dagen zonder drinken en wel zo'n zes weken zonder eten. Maar wanneer het ademen stopt, ga je al na enkele minuten dood. Het leven begint met ademhalen en bij je dood blaas je de laatste adem uit. Ademhalen is het kostbaarste in je leven. Als je adem stopt, stopt alles!

Zonder ademhaling kun je niet leven. Waarom wordt het belang van goed ademhalen dan toch nog vaak verwaarloosd? In onze huidige maatschappij kennen we veel stress en gejaagdheid. Alles moet, zowel op de werkvloer als in onze vrije tijd. We leggen onszelf veel druk op en hebben weinig tijd voor ontspanning. Nog steeds beweegt de gemiddelde Nederlander te weinig. Dit alles draagt bij aan een te grote lichamelijke spanning en mede daardoor aan een verkeerde manier van ademhalen.

Een verkeerde manier van ademhalen heeft grote effecten op onze lichamelijke, emotionele en psychische gesteldheid.

De ademhaling bestaat uit:
  • Inademen; Er wordt zuurstof in het lichaam opgenomen.
  • Uitademen; Afvalstoffen worden door de longen afgevoerd.
  • Rustpauze; Een belangrijke fase voordat een nieuwe inademing volgt. Een fase waarvan men zich vaak niet bewust is.

Het ademhalingssysteem wordt verzorgd door verschillende organen en verloopt van de neus tot en met de longen. De zuurstof uit de lucht die naar de longen wordt gebracht wordt opgenomen in de bloedsomloop en komt zo terecht in elke cel van het lichaam. Cellen hebben zuurstof nodig om te voorkomen dat ze afsterven. Bij de uitademing worden afvalstoffen afgevoerd.

De uitademing is ook belangrijk voor de menselijke stem. De stembanden bevinden zich in de luchtweg en worden in trilling gebracht bij uitademing.

Hyperventilatie is een wijze van ademhalen waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Meestal wordt er te snel of te diep geademd, waardoor extra veel koolzuur (CO2) wordt uitgeademd. Het gevolg hiervan is, dat het koolzuurgehalte in het bloed daalt en er een verandering in de zuurgraad van het bloed optreedt. Een groot aantal reacties is hiervan het gevolg. Symptomen die vaak genoemd worden zijn: duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Meestal ervaart men deze symptomen als zeer beangstigend. Hyperventilatie kan optreden als een plotselinge aanval (acute vorm) en als een vrijwel constante manier van ademen (chronische vorm). Hyperventilatie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen optreden en komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Hyperventilatie hangt vaak samen met spanningen.

COPD is de verzamelnaam voor een aantal langdurige aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma, bronchitis en longemfyseem. Een duidelijke oorzaak is niet bekend. COPD kan op elke leeftijd voorkomen. De luchtwegen van COPD-patiënten reageren sterk op prikkels van buiten zoals huisstof, tabaksrook en temperatuurverschillen. Het ademen lijkt dan niet meer vanzelf te gaan. Er ontstaat kortademigheid door benauwdheid. Elke ademing is te horen. Men heeft het gevoel te weinig lucht te krijgen, waardoor spanning en nervositeit optreden. Soms wordt er ook veel gehoest. Infecties en inspanning verergeren deze klachten.

Locatie 'De Vennen'

Logopediecentrum Dongen 

Paramedisch Centrum 'De Vennen'
Deken Batenburgstraat 2
06 - 11 44 87 42
06 - 15 20 62 15

Locatie 'MC Beljaart'

Logopediecentrum Dongen 

Medisch Centrum Beljaart
Kloosterpad 13 c
06 - 11 44 87 42
06 - 15 20 62 15

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken