Stotteren is niet vloeiend spreken. Er zijn verschillende symptomen die op stotteren wijzen:

  • Het herhalen van woorden (maar, maar,maar dat is..)
  • Het herhalen van klanken (p p p poes)
  • Het herhalen van lettergrepen (ma ma ma mama)
  • Het verlengen van klanken (vvvvis, aaaaahls,)
  • Het blokkeren op bepaalde letters of klanken
  • Het vermijden van woorden omdat hier klanken in voorkomen waarop men bang is te gaan stotteren

Sommige kinderen rond de drie of vier jaar spreken niet helemaal vloeiend. Ouders maken zich dan al snel zorgen en zijn bang dat hun kind gaat stotteren. Op deze leeftijd is het vaak moeilijk te bepalen of je met beginnend stotteren te maken hebt. Leren lopen gaat gepaard met vallen en opstaan. In principe gebeurt hetzelfde bij het leren praten. Kinderen op deze leeftijd struikelen vaak over hun eigen woorden. Het niet vloeiend spreken is een normale fase binnen de spraakontwikkeling.

Een kind op deze leeftijd is niet altijd in staat zijn gedachten te verwoorden. Hij heeft nog moeite met het vinden van de juiste woorden en het maken van zinnen. Ook de mondspieren moeten nog worden getraind. Als een kind in deze ontwikkelingsfase opgewonden of gejaagd iets wil vertellen zal hij mogelijk gaan hakkelen en over de woorden struikelen. Dit is normaal in deze fase van de spraakontwikkeling en zal vanzelf weer verdwijnen.

Het is van belang dat je als ouder je ongerustheid niet aan het kind laat blijken en niet teveel aandacht besteedt aan het stotteren. Probeer rustig te luisteren naar wát je kind te vertellen heeft en niet teveel nadruk te leggen op hóe hij of zij dat doet. Geef als ouder vooral zelf het voorbeeld door rustig te spreken. Dwing je kind niet om iets te vertellen.

Als je je zorgen blijft maken over het spreken van je kind is het raadzaam om een logopedist in te schakelen. De logopedist kan de spraak van je kind beoordelen en je tips geven. Het wegnemen van bezorgdheid is een eerste stap naar vloeiend spreken.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Locatie 'De Vennen'

Logopediecentrum Dongen 

Paramedisch Centrum 'De Vennen'
Deken Batenburgstraat 2
0162 - 30 19 40
06 - 11 44 87 42

Locatie 'MC Beljaart'

Logopediecentrum Dongen 

Medisch Centrum Beljaart
Kloosterpad 13 c
0162 - 311 669
06 - 11 44 87 42

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken