Afasie is een taalstoornis die onstaat als gevolg van een hersenletsel in de linker hersenhelft. Als je het woord afasie letterlijk vertaalt betekent dit "geen spraak". Soms is dit ook het geval, maar men gebruikt het woord afasie in bredere zin. Spreken is een gecompliceerd proces, waarbij meerdere hersenfuncties betrokken zijn. Hersenletsel of beschadiging kan optreden ten gevolge van een herseninfarct of beroerte, maar ook na een ongeval. Ook kinderen kunnen door hersenletsel een afasie oplopen.

Bij een afasie kan men moeite hebben met het benoemen van voorwerpen, maar ook met het spreken in zinnen. Ook het taalbegrip kan verstoord raken. Dit veroorzaakt problemen in de communicatie.

Er zijn verschillende soorten afasie. Beknopt zou men een  verdeling kunnen maken in:

  • Afasie waarbij het taalbegrip nauwelijks verstoord is. De persoon kan problemen hebben met benoemen en/of het maken van zinnen en spreekt daardoor vaak in telegramstijl. Ook is het mogelijk dat er nauwelijks woorden met inhoud worden gebruikt. De melodie en het spraakritme zijn normaal. De luisteraar kan dan  beperkt of niet begrijpen wat de getroffen persoon zegt. Men spreekt ook wel van een expressieve afasie.
  • Afasie waarbij vooral het taalbegrip gestoord is. Dit noemt men een receptieve afasie.
  • Wanneer zowel het taalbegrip als het spreken verstoord verlopen spreken we van een globale afasie.

Naast het spreken raken bij een afasie soms ook andere functies beperkt. Denk hierbij aan schrijven, lezen en rekenen.Het kan dan niet meer mogelijk zijn om bijvoorbeeld de krant te lezen of een boodschappenbriefje te  schrijven.

Het is van groot belang om logopedische therapie zo snel mogelijk op te starten, omdat de grootste verbetering plaatst vindt in de eerste zes maanden. Het herstel van de afasie  is voor geen enkele patiënt hetzelfde en afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan de aard van het letsel, het taalvermogen voorheen, algehele conditie, persoonlijkheid  en motivatie.

 

Wat doet de logopedist?

 

Voordat de logopedist de behandeling opstart zal hij/ zij eerst uitgebreid onderzoek doen naar het taalbegrip en de taalproductie, zowel bij spreken als schrijven.Een uitgebreid vraaggesprek met de partner kan de logopedist aanknopingspunten geven voor de therapie.

De behandeling van een afasiepatiënt is vaak specifiek op de individuele problemen afgestemd en is gericht op een zo optimaal mogelijke communicatie. Van groot belang is de betrokkenheid van de mantelzorg. De logopedist geeft hen voorlichting en adviezen.

 

 

 

 

 

Locatie 'De Vennen'

Logopediecentrum Dongen 

Paramedisch Centrum 'De Vennen'
Deken Batenburgstraat 2
06 - 11 44 87 42
06 - 15 20 62 15

Locatie 'MC Beljaart'

Logopediecentrum Dongen 

Medisch Centrum Beljaart
Kloosterpad 13 c
06 - 11 44 87 42
06 - 15 20 62 15

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken